De laatste dag
Door: Roel
Blijf op de hoogte en volg Roel
22 Augustus 2011 | China, Peking
De laatste dag.
Het is dan zo ver de laatste dag van ons verblijf in China is aangebroken en dat betekend tas pakken en het laatste Chinese geld dat wij nog hebben op maken. In de ochtend al meteen begonnen met het inpakken van de tassen. Dat viel gelukkig nog wel mee alles paste in de tas en de tassen konden ook nog eens dicht, ondanks alle spullen die we nog gekocht hadden in de laatste dagen. De tas in pakken nam het grootste deel van de ochtend in beslag. Gewoon lekker rustig aan doen en de tijd nemen. Haasten hoeven we ons niet meer om dingen te zien en te ondernemen. Het is ook lekker als je ruim van te voren de spullen al klaar hebt zo dat je meteen gaan kunt. Na het inpakken van de tassen zijn we nog even de stad in geweest rustig rondlopen, wat eten ( hoe kan het ook anders ), de laatste gelegenheid om verschillende foto`s te maken in het mooie China voor we weer aan onze terug reis zouden gaan beginnen. Hebben een tijdje bij ons eerste hostel voor de deur gezeten een colaatje drinken en kijken naar alles en iedereen die er voorbij komt lopen en natuurlijk ook de nodige foto`s maken. En het spreekt voor zich dat de mensen ook foto`s van ons maakte. Dit zijn dan voornamelijk de Chinese mensen die zelf vakantie hebben en een keer naar de grote stad zijn gereisd om daar eens een keer wat dingen de bezichtigen. Na een tijdje daar gezeten te hebben hadden we besloten om nog een rondje om het water te gaan lopen. Hier is elke avond wel wat te doen en er valt altijd wat te zien. Ook deze keer was er weer wat bijzonders. Een oudere man met en scootmobiel met achter in het bakje verschillende vliegers. De eerste vlieger werd met behulp van iemand anders omhoog gelaten. Hij had een hele grote spoel met daarop een gevlochten lijn. Aan de spoel zat nog een band bevestigd en deze zat om zijn boven lichaam heen geslagen. Toen de eerste vlieger al hoog boven ons in de lucht zweefde werd er de tweede vlieger gepakt. En wat we toen zagen hadden we niet verwacht. In plaats van de tweede vlieger omhoog te gooien en op de zelfde manier laten stijgen als de ander, gebeurde het laten stijgen van de tweede vlieger wel op een hele aparte manier. Aan de lijn van de eerste vlieger werd een buisje met daaraan een haakje bevestigd en hierachter de tweede vlieger gehaakt. Vervolgens lieten ze van beide spoelen de lijn vieren. Zo trok de eerste vlieger de tweede omhoog. Wanneer de vlieger op hoge hoogte was werd de lijn van de eerste vlieger weer binnen gehaald het buisje met het haakje werd weer naar beneden gehaald. De lijn van de tweede vlieger bewoog vrij door het haakje heen. Onder aan werd de lijn uit het haakje gepakt en het buisje uit de lijn van de eerste vlieger gehaald. En zo heb je dan heel snel twee vliegers in de lucht. Deze man was al aardig op leeftijd en het was duidelijk te zien dat hij genoot van alle aandacht die hij kreeg met zijn vliegers. De eerste vlieger een hele grote roofvogel had hij voor zichzelf en de tweede een draak was voor iedereen die maar wou vliegeren en die de vlieger ook even vast wou houden. Hier werd door vele mensen ook gebruik van gemaakt om ook eens te vliegeren. We hebben er een tijdje bij staan kijken en zijn toen weer verder gelopen. We zijn zelf naar de vlieger zaak toe geweest die papa al eerder had gevonden en hebben ons daar ook voor 110 Yuan een vlieger gekocht, de zelfde vlieger als de oude man. Een mooie grote adelaar. De winkel was geweldig om te zien. Er waren zo veel verschillende soorten vliegers. Allemaal hand gemaakt. Van kleine vliegertjes tot enorme grote vliegers die net zo groot zijn of zelfs groter dan mijzelf. Bij binnenkomst hing er al een reusachtige vlinder aan de muur. Zeer kleurrijk en ook super groot. Met daarboven een grote draken kop. Helemaal in 3D, dat is toch wel een hele kunst dat je zo iets bouwen kunt en dat het ook nog eens kan vliegen. Bij de draken kop hoorde ook nog een heel lichaam. Deze bestond ik weet niet uit hoe veel andere vliegertjes die er achter kwamen te hangen achter de kop. Wanneer de draak dan in de lucht was leek het net of er ook echt een reusachtige draak in de lucht vliegt. Erg mooi maar veel te groot om mee te nemen zou jammer zijn als we er niet mee door de douane heen zouden komen omdat het te groot zou zijn. Het was al een hele gok of we de vlieger wel mee zouden krijgen het vliegtuig in want de vlieger paste niet meer in de grote reis rugtas. Eerst hadden we besloten om met de taxi naar het vliegveld te gaan maar uiteindelijk er voor gekozen om nog een keer uit te gaan eten en dan op eigen gelegenheid met de metro naar het vliegveld. Als laatste avondmaal hier in China zijn we weer naar ons kleine restaurantje om de hoek geweest. Lekkere komkommer met knoflook gegeten en varkensreepjes in zoetzure saus met knoflook natuurlijk en een schaal rijst er bij mmmmm heerlijk. Weer terug naar het hostel om daar onze tassen te pakken en op naar het vliegveld.
Groet Karel en Roel